מחקר
מחקר חדש בנושא שימוש בטכנולוגיה רובוטית בהוראת מתמטיקה בקרב תלמידים על הרצף האוטיסטי: עולה כי חל שיפור בהישגיהם של תלמידים בכ- 33% בפתרון סיטואציות מתמטיות וחישוביות בחיי היום יום
ד"ר ענת בודניוק בוץ וד"ר אורלי הבל
קבוצת המחקר כללה 27 בוגרים על הרצף האוטיסטי, שחולקו לשתי קבוצות: קבוצת ניסוי – שבמסגרתה התלמידים למדו מתמטיקה עם סטודנטים באמצעות רובוטים וקבוצת ביקורת, שלמדה ללא אמצעים טכנולוגיים. כל התלמידים עברו מבחן ידע מתמטי לפני ואחרי ההתערבות שכלל ארבע מטלות: מוכנות בסיסית לחשבון, שליטה בעבדות חישוב בסיסיות, מבנה עשרוני בטווח כמותי משתנה ופתרון בעיות מתמטיות מופשטות. תכנית ההתערבות כללה 7 מפגשים, כשבקבוצת הניסוי צוות לכל תלמיד סטודנט והעבודה התבצעה במספר שלבים. בשלב הראשון, התקיים מפגש היכרות אישי של הסטודנטים עם הלומדים בשילוב אייפד לצורך יצירות תקשורת והכרות. בשלב השני, הסטודנטים השתמשו בתכונה ובאפליקציה של "עשר אצבעות" על מנת לאפיין את רמתם המתמטית של הלומדים ואת תפקוד הלומד. בשלב השלישי, הופעלה תכנית ההתערבות בה הסטודנטים למדו להפעיל רובוט מסוג Spark מבית Sphero ובנו פעילויות ומשחקים יצירתיים. בשלב הרביעי, הסטודנטים ערכו מבדק מסכם באפליקציה "עשר אצבעות" עבור התלמידים על מנת לבחון התקדמות במישור המתמטי, השפה המרחבית ותפקודי הלומד.
תוצאות המחקר
– בוגרים על הרצף האוטיסטי שיפרו ב- % 33 את הישגיהם המתמטיים לאחר תקופה קצרה של חצי שנה, בתוכנית התערבות משולבת טכנולוגיה רובוטית. בהשוואה לשיפור של 15% בקבוצת הביקורת, בה התוכנית נמשכה כשנה ולא כללה שימוש באמצעים טכנולוגיים .
– בוגרים על הרצף האוטיסטי שיפרו את הישגיהם במובהק בין שני זמנים המדידה (לפני ואחרי תכנית ההתערבות, שמשלבת עבודה עם רובוטים) בכל הפרמטרים: מוכנות בסיסית לחשבון, שליטה בעבודות חישוב בסיסיות, במבנה עשרוני בטווח כמותי משתנה ובפתרון בעיות מתמטיות מופשטות.
– בהשוואה בין קבוצת הניסוי לקבוצת הביקורת נמצא הבדל משמעותי במיוחד בפתרון בעיות מתמטיות מופשטות, שהשיגהם היו גבוהים בהשוואה לנבדקי קבוצת הביקורת.
– בקרב קבוצת הניסוי ניכר שיפור משמעותי במטלות המערבות מתמטיקה משמעותית לחיי היום יום (מבנה עשרוני בטווח כמותי משתנה).
– מראיונות עומק שנערכו עם הסטודנטים שעבדו עם התלמידים עולה כי העבודה עם הרובוטים הובילה לשיפור במספר פרמטרים: תקשורת בין אישית, גיוס משאבי קשב ללמידה עצמאית, מוטיבציה גבוהה ושליטה טובה יותר במושגים מתמטיים, שיפור בביטחון העצמי של התלמיד וברמת המסוגלות של התלמיד לפתור בעיה מתמטית (כך לדוגמא מסביר אחד הסטודנטים "חל שיפור מתמטי שבא לידי ביטוי בשליפה מהירה יותר של תשובות על שאלות חיבור ואף חיסור ללא צורך בכתיבתם על דף כפי שנעשה בשיעורים הראשונים").